Sales Toll Free No: 1-855-666-7446

Chemistry Problems

Top

Chemistry is the study of changes that take place with matter. Every student is skilled differently and only an experienced tutor recognizes the ability and brings out the best of a student.

Studying chemistry can be overwhelming but there is no magical formula to learn it instead you have to develop an impressive approach towards the subject.
Take the online Chemistry tutoring as an opportunity to improve your knowledge and own a better understanding of the subject. If you wait until the night before you exam your grades will suffer since chemistry takes time to learn and understand.

Tutors at TutorCircle make Chemistry uncomplicated for students as they are passionate individuals who love teaching and explaining the subject. Once you take a demo session with TutorCircle you will realize that Chemistry is more than memorizing the subject.
Tutoring will help you master the subject and build your talent to solve problems on your own.Resolve problems in a jiff as we help you focus on understanding the problems, so that you may develop and expertise in solving problems on your own. Get homework help from TutorCircle from experienced tutors 24/7 at your suitable time.  

How to Solve Chemistry Problems

Back to Top
Chemistry is to do more with Labs and Lab reports as it is the most essential part of the subject. As most of your grades are dependent on the lab reports one must come up with an outstanding report considering all requirements of the topic.

Our tutors help you write a report by providing you complete necessary explanation   and help you decide what to include in various parts of the report. Problem solving is a skill which is not explicitly taught during lectures. The best way to master how to solve chemistry problems is to practice the problems you have answers to.
Few steps you can follow before solving Chemistry problems are:

1) Make a note of the chemical concepts denoted in the problem

2) List the known values and represent them with appropriate symbols

3) Define the unknown and use appropriate symbol to represent them with symbols

4) Write down the equations required to solve the problem

5) Apply the known values in the equation and solve for the same
In order to solve chemistry problems and compute to find the right equation. One must always make a note of clear and concise record and important terms to review them quickly before attending an examination. Understand and be thorough with chemical names so as to identify them and avoid mistakes during an examination. At any time if you’re confused ensure that you ask your tutor immediately and solve the query without proceeding further. Don't be afraid to ask for help. In that way Chemistry can both be fun and challenging.

Chemistry Practice Problems

Back to Top
Covalent formulas that are useful to remember:
1) Oxygen O2
2) Carbon Dioxide CO2
3) Hydrogen H2
4) Water H2O
5) Nitrogen N2
6) Ammonia NH3
7) Methane CH4
8) Sulphur Dioxide SO2
9) Sodium Chloride NaCl
10) Hydrochloric Acid HCl
11) Sodium Hydroxide NaOH
12) Magnesium Oxide MgO
Exercise 1: Balance the Chemical Equation  below by writing it in word equations:

1) Sodium phosphate and calcium chloride react to form calcium phosphate and sodium chloride.

Answer: 2 Na3PO4 + 3 CaCl2 → 6 NaCl + Ca3(PO4)2

2) Hydrogen gas and nitrogen monoxide react to form water and nitrogen gas.

Answer: 2 H2 + 2 NO → 2 H2O + N2

3) Zinc and lead (II) nitrate react to form zinc nitrate and lead.

Answer: Zn + Pb(NO3)2 →  Zn(NO3)2 + Pb

Exercise 2: Balance the Chemical Equations from the below problems:

1)  ____ H2SO4 + ____ NaNO2 →  ____ HNO2 + ____ Na2SO4

Answer: 1 H2SO4 + 2 NaNO2  2 HNO2 + 1 Na2SO4

2)  ____ CO2 + ____ H2O → ____ C6H12O6 + ____O2
Answer: 6 CO2 + 6 H2O → 1 C6H12O6 + 6 O2

3) ____ HCl + ____ CaCO3 → ____ CaCl2 + ____H2O + ____ CO2
Answer: 2 HCl + 1 CaCO31 CaCl2 + 1 H2O + 1 CO2

4) ____ NaCl + ____ F2 → ____ NaF + ____ Cl2
Answer: 2 NaCl + 1 F22 NaF + 1 Cl2

5) ____ C3H8 + ____ O2 → ____ CO2 + ____ H2O
Answer:  1 C3H8 + 5 O23 CO2 + 4 H2O